W tym artykule przeczytasz między innymi o:
- letnich przysmakach - jagodziankach
- gdzie zjeść najlepsze jagodzianki w dzielnicy
Lato w pełni. Słodko-kwaśna rozkosz w mączno-maślanej chmurce z kruszonką. O czym mowa? Oczywiście o jagodziankach, na które właśnie rozpoczął się sezon.
To już nie te same suche buły z jagodowym kisielem na bazie mrożonych jagód zagęszczonych skrobią ziemniaczaną jakie niektórzy mogą pamiętać z lat 90. Oczywiście i takie się wciąż trafiają. Przeciętne wyroby przemysłowego wypieku. Dalej można je znaleźć w sieciowych tanich piekarniach. Doczekały się jednak konkurencji. Podobnie jak przemysłowe pieczywo dla którego jest już od jakiegoś czasu alternatywa w postaci dopracowanych chlebów na prawdziwej mące i prawdziwym zakwasie. Nowe jagodzianki to porządne ciasto drożdżowe na maśle z hojną ilością świeżych jagód w środku.
Małe piekarnie i cukiernie, często prowadzone przez pasjonatów, stawiają na wysoką jakość produktów jak i staranne rzemiosło. I z roku na rok prześcigają się w ulepszaniu drożdżówki z jagodami.
Specjalnie dla Was sprawdziliśmy, gdzie w dzielnicy można zjeść te najlepsze. Na naszej liście znalazły się aż cztery miejsca – co nie jest przypadkiem. W końcu czwórkę uważa się za liczbę doskonałą. Tak samo można określić jagodzianki, które można nabyć pod poniższymi adresami!
Upiekło Nam Się
- ul. Strumykowa 23
Ciasto drożdżowe na maśle, nadzienie z leśnych jagód, maślana kruszonka. Trzy elementy, wspaniała całość – jagodzianka jak ze snów! To czeka na Was w Upiekło Nam Się. Ale to nie koniec jagodowego szaleństwa w tej sieci kawiarni. Jagodożercy bez wątpienia docenią również inne zalety tego miejsca. To jest piekarnio cukiernia. Są tu wypieki cukiernicze, pieczywo oraz rzeczy na bazie pieczywa. Naprawdę smaczne jedzenie. I to wiele rzeczy jest w sensownej cenie.
Stolica Lodów Pączków - Białołęka
- ul. Luciano Pavarottiego 1
To jedno z najsmaczniejszych miejsc na mapie Białołęki. Z przyjemnością rekomendujemy tu abyście zajrzeli nie tylko po jagodzianki, ale również na lody, pączki czy eklerki. Nasze serce skradły wszystkie słodkości o smaku pistacji, ale inne smaki też są smaczne np. Stolicove love malina z białą czekoladą.
PiekarEnka
- ul. Kowalczyka 7e
To nowa piekarnia rzemieślnicza na warszawskiej Białołęce. U nich przepis na jagodziankę idealną piekarni rzemieślniczej od lat jest niezmienny: dużo masła, delikatna mąka, słodka i bardzo maślana kruszonka. I oczywiście dużo jagód – tyle, ile zmieści ciasto. Brzmi pysznie? Naszym zdaniem bardzo! Aby załapać się na ten smakowy błogostan, koniecznie się tam wybierzcie.
Wytwórnia Chleba Rzemieślniczego
- ul. Krokwi 36A
Z wielką radością wbiliśmy też pierwszy raz zęby w jagodzianki z Wytwórni Chleba. Są one pełne jagód i maślanej idealnej kruszonki. A także szczerze się bawiliśmy jedząc owe jagodzianki Bo prócz multum świeżych jagód miały w sobie tyle jagodowego soku, że ślad po nim utrzymał się zapewne jeszcze długo na pewnym chodniku…
Napisz komentarz
Komentarze