Nie każdy ma umiejętności, wiedzę i czas by przygotować w pełni zbilansowany posiłek, który dostarczy organizmowi niezbędne związki odżywcze. Z pomocą przychodzi Dieta z Liścia. To katering dietetyczny z autorskimi daniami Tadeusza Müllera.
Dieta z Liścia jest dosłownie dla każdego. To zdrowy sposób żywienia oparty na daniach zawierających całe spektrum substancji odżywczych. Ich bazą są liście m.in. jarmużu szpinaku, kapusty czy sałaty. To właśnie liście gwarantują, że posiłek jest w pełni zbilansowany, bo to one zawierają najwięcej potrzebnych organizmowi substancji. Liście obecne są w każdym daniu, niezależnie od tego, jaką dietę wybieramy.
Punktem wyjścia do stworzenia Diety z Liścia był sposób w jaki odżywia się Tadeusz oraz zebrane przez lata doświadczenie kulinarne. Od kilku lat stosuje z powiedzeniem dietę wegańską. Całe założenie dopełnili wspólnicy. Łukasz Strzelczyk, który w przeszłości dostarczał Tadeuszowi warzywa, gdy jako współwłaściciel prowadził sieć lokali gastronomicznych oraz Paweł Barański, z którym współpracował przy okazji innych, projektów kulinarnych znanych na całą Polskę.
Doświadczenie i wizja całej trójki sprawiła, że Dieta z Liścia to katering dietetyczny stworzony dla wegan, wegetarian i osób uprawiających sport na różnym poziomie. Jest też opcja dla osób, które ze względu na różnego rodzaju schorzenia czy choroby układu pokarmowego wymagają spersonalizowanego menu.
Pełnowartościowe posiłki prosto do domu. Dieta z Liścia dostępna w całej Polsce
Dieta z Liścia dostępna jest w całym kraju. Skomponowany zestaw dań zawierających posiłek na każdą porę dnia, mogą zamówić prosto pod drzwi swojego domu mieszkańcy miast wojewódzkich i gmin ościennych. To idealne rozwiązanie dla osób, które nie mają czasu przygotować posiłków, nie potrafią gotować czy po prostu nie mają wiedzy na temat tego, w jaki sposób zapewnić sobie pełnowartościowy posiłek zawierający m.in. minerały, witaminy i probiotyki, czyli żywe bakterie wzmacniające układ odpornościowy.
W powszechnej opinii panuje przekonanie, że dieta pudełkowa mimo samych zalet ma jeden wielki minus – są to opakowania. – My zadbaliśmy o to by nasze opakowania były biodegradowalne. Dodatkowo pozbawione są przegródek i dzięki temu łatwiej je się składuje. Zależy nam na środowisku, dlatego zrezygnowaliśmy z plastiku na rzecz pudełek z trzciny cukrowej – mówi Müller i podsuwa również pomysł na ich ponowne użycie: – Zamiast trafić do kosza mogą posłużyć np. jako pojemniki na rozsady do nasion i sadzonki.
Co ważne składniki, z których komponowane są dania, pochodzą od zaufanych dostawców i z lokalnego gospodarstwa rolnego. To, dlatego w Diecie z Liścia nie ma powtarzalności. – Codziennie gotuję coś nowego. To wynika z tego, że wybieramy składniki, które są sezonowe, ale też po prostu ogranicza nas to, co akurat w danej chwili jest dostępne – mówi Tadeusz, który osobiście robi zakupy, a następnie przygotowuje dania.
Kuchnia roślinna przyszłością w gastronomii
O jakości kunsztu kulinarnego Tadeusza, świadczy nie tylko smak potraw, ale również fakt, że otrzymał on w tym roku nagrodę AIG PRIX w kategorii: Szef Przyszłości. To prestiżowe wyróżnienie przyznawane przez Międzynarodową Akademię Gastronomiczną, kucharzom lub instytucjom mającym wkład w rozwój lokalnej gastronomi, a także wyróżniającym się wysokim poziomem gotowania.
Nagroda trafiła do Tadeusza, za to co robi na rzecz zdrowego odżywiania opartego na kuchni roślinnej. – Do szerokich konceptów sieciowych wprowadzam bardzo niszowe kierunki w gastronomi uwzględniające właściwości lecznicze diety. To pozwala mi nie zamykać się w bańce, jaką jest kuchnia wegańska. Mogę działać w uniwersalnej przestrzeni, w której dania mają na wyciągnięcie ręki tysiące ludzi w Polsce – wyjaśnia Tadeusz.
Jaką dietę dobrać? Pomoże jedna z najlepszych dietetyczek
Tadeusz, Paweł i Łukasz współpracują również z Justyną Mizerą, dietetyczką. Swoją wiedzą dopełnia doświadczenie szefa kuchni. Dzięki temu Dieta z Liścia serwuje odpowiednio zbilansowany mikro i makroelementami posiłek.
Justyna jest jednym z pierwszych i najbardziej doświadczonych dietetyków sportowych. Obecnie jest dietetykiem reprezentacji Polski zapaśników. W swoim dorobku ma również wiele publikacji na temat zdrowej i zbilansowanej diety.
Jej ekspercka wiedza przydaje się nie tylko szefom kuchni Diety z Liścia, ale także osobom, które Tadeusz raczy swoim jedzeniem. – Wybór diety w dużej mierze zależy od własnej świadomości. Jeżeli ktoś ma z tym trudność, wystarczy odezwać się do nas za pośrednictwem naszego Facebooka, Instagrama, maila czy telefonu. Na podstawie rozmowy Justyna jest w stanie dobrać odpowiednią dietę – zapewnia Tadeusz.
Sportowiec, weganin i miłośnik mięsa – każdy zdrowo naje się Dietą z Liścia
Wybór sposobu odżywiania z Dietą z Liścia jest bardzo prosty. Wszystko odbywa się za pośrednictwem strony internetowej dietazliscia.pl. Tam wybieramy pakiety, a jest ich 11. Znajdziemy tam m.in. zestaw wegetariański „Z gruntu zdrowo” i dietę dla sportowców „Super Sport” lub „Sport Pro”. Wsłuchując się w głos swoich klientów załoga Diety z Liścia wprowadziła też jadłospis o wdzięcznej nazwie „Kotlety, Pulpety i Filety”. – Stworzyliśmy ją dla osób, które przyzwyczajone są do nieco tradycyjnego sposobu odżywiania i przyrządzania dań – wyjaśnia twórca Diety z Liścia.
Do wyboru mamy również dietę sokową, a także zestaw skomponowany dla dzieci czy dla osób nietolerujących laktozę lub gluten. Do każdego menu można dobrać dodatki w postaci shake białkowego, kombuchy lub soku pomarańczowego oraz przekąsek czy deseru.
W ten sposób otrzymujemy pełny zestaw kolorowych i estetycznych posiłków na cały dzień przez określony czas. Może to być tydzień, albo nawet miesiąc za sprawą cyklicznie odnawianej subskrypcji, z której można w każdej chwili zrezygnować.
Sportowcy, postacie ze świata mody i show biznesu korzystają z Diety z Liścia
Dietę z Liścia doceniła m.in. Natalia Czajkowska dwukrotna mistrzyni Bikini Fitness, zwyciężczyni Top Model Osi Ugonoh i aktorka Kasia Zawdzka. Autorskie dania Tadeusza Müllera wybrali również Oliwier Janiak, prezenter telewizyjny, Maciej Zień, czołowy projektant mody, a także Izu Ugonoh, polski pięściarz.
Co ważne, Dieta z Liścia chcąc utrzymać najwyższą jakość serwowanych dań wyznaczyła limit obsługiwanych klientów. – Dzięki temu wciąż będziemy mogli robić to, co robimy najlepiej. Chcemy mieć nad wszystkim kontrolę, dlatego założyliśmy sobie górną granicę, co przecież rzadko się zdarza, bo wszyscy dążą do masowej produkcji. My chcemy jednak utrzymać jakość naszych dań i na tym skupiamy szczególną uwagę – tłumaczy Tadeusz Müller.
Napisz komentarz
Komentarze